CEI CARE FAC DIFERENȚA – ABS Group Romania

-ȘI ALTE OPERAȚII MATEMATICE-
Partea a IV a

Altă săptămână, alt nume care face diferența în industria de contabilitate.


Am stat de vorba cu Dumitrașcu Cosmin-Ștefan, ownerul ABS GROUP ROMANIA.

Cosmin este expert contabil, consultant fiscal, iar spiritul de antreprenor l-a adus în prim-plan în industria de contabilitate. De altfel, Cosmin oferă conținut prețios, scriind frecvent despre ce se întâmplă în industrie, despre noi legi și cum ne putem adapta tuturor schimbărilor.

  1. Cum ați descrie în doar 3 cuvinte compania ABS GROUP ROMANIA?

Accounting Business Solutions 😊

  1. Ce a stat la baza deciziei de a înființa o societate de contabilitate?

Încă de când eram adolescent am cochetat foarte tare cu domeniul cifrelor și al afacerilor. Pasiunea pentru domeniul financiar-contabil am deprins-o de la lucrul cu actele firmelor părinților mei, care la început mi s-a părut funny și am luat-o ca pe o joacă. Ulterior, de la o joacă a devenit o provocare personală, însă, așa cum menționam mai devreme, pasiunea și motivația sunt principalii factori care mă definesc în a face ceea ce fac, lucru care mi se pare primordial.

  1. Care e/a fost cea mai mare provocare din această industrie?

Cea mai mare provocare până în acest moment a fost să fac în așa fel încât să îmi sprijin clienții în luarea celor mai bune decizii, în perioada de pandemie și criză economică. De asemenea, o altă provocare este să digitalizez complet afacerea. Deja am început să fac asta odată cu venirea pandemiei. Având în vedere viteza cu care au evoluat lucrurile, consider că trebuie să ne aliniem noilor nevoi și să ușurăm cât se poate de mult interacțiunea cu clienții. În plus, nu mai vreau ca oamenii să își pună mâinile în cap când vine vorba de a interacționa cu contabilul lor. Totodată, un profesionist contabil poate fi și cool, dar și capabil să creeze o conexiune solidă printr-un parteneriat bazat pe o comunicare apropiată.

  1. Cât de mult s-a schimbat industria de contabilitate în ultimii ani? Cum?

Atunci când am luat contact cu domeniul financiar-contabil, contabilitatea era ținută pe foaie de hârtie, cu depunerea tuturor declarațiilor fiscale fizic la Administrația Financiară (nu exista pe atunci nici măcar posibilitatea depunerii declarațiilor online). Țin minte si acum, când mergeam cu rucsacul în spinare și așteptam cumințel să îmi vină rândul și să îi înmânez mormanul de declarații funcționarului pentru a îmi da un număr de înregistrare aferent. Acum, aproape totul se desfășoară în format online, iar deplasările sunt doar ocazionale (din Martie 2022 totul se va digitaliza în relația cu Administrația Financiară, cel puțin așa s-a spus la nivel declarativ). Procesul evolutiv în acest domeniu s-a schimbat într-un mod considerabil, atât la noi ca oameni, cât și la nivel de firme de contabilitate, de softuri de contabilitate, aplicații legislative, etc. iar trendul este în continuă evoluție.  

  1. Cât de mult credeți că se va schimba în următorii ani? Cum?

Din moment ce s-a ajuns la nivelul doar de a poza/scana documentele, iar ulterior informațiile să fie importate în softul contabil, cred că acel profesionist contabil care nu se va alinia mai rapid la noile tendințe, ar putea avea de suferit pe toate planurile – bani, reputație, clienți, ș.a.

  1. Cum reușește o firmă de contabilitate să se impună și să-și mențină poziția de lider în piață?

În opinia mea sunt mai multe considerente de care trebuie să se țină cont. În mod obligatoriu prin marketing, branding, investiții, informări în timp real a schimbărilor legislative, angajați fericiți… și nu în ultimul rând de multă, multă, multă implicare în a avea clienți mulțumiți.

  1. Ce relație aveți cu clienții dvs.?

La ABS GROUP ROMANIA se merge pe principiul ca un client să fie mulțumit, în primul rând prin sprijinul acordat îndeaproape, informări despre actualizările legislative în mod constant, taxele și rapoartele furnizate la timp.

Însă cred că factorul cel mai important pentru care ne apreciază clienții este că noi reușim să comunicăm mereu cu ei și să îi îndrumăm constant în procesul managerial în vederea luării celor mai bune decizii cu privire la business-ul lor.

  1. Cum vedeți digitalizarea industriei de contabilitate? Dar clienții dvs.?

În acest moment, o bună parte din proprietarii de business-uri atât de contabilitate, dar și clienții, sunt puțin sceptici în ceea ce privește digitalizarea. După cum bine se cunoaște, ieșirea din zona de confort poate crea stări de confuzie și iritabilitate pe termen scurt, însă evoluția pe mai departe va fi definitorie în mod cert.

  1. Ce vă diferențiază la acest moment de celelalte firme de contabilitate?

Comunicarea îndeaproape cu clienții, informarea de asemenea în timp real a schimbărilor legislative pentru a putea lua cele mai bune decizii de business și desigur dorința constantă de a evolua pe toate planurile.

Și pentru final, am păstrat și motivul principal – implementarea unui ecosistem cu ajutorul echipei de la Cassa Software. O aplicație care să poată crea un mediu foarte relaxat pentru clienții actuali și viitori, aceștia urmând ca, în curând, să nu mai aibă nicio bătaie de cap cu privire la firma lor. Prin această implementare vor avea la dispoziție toate datele în timp real și laolaltă. Unde mai pui că tot din contul aplicației vor putea să își descarce felurite template-uri, contracte de muncă, să își emită facturile, fără să mai fie nevoiți să plătească pentru un soft de facturare sau să mai emită în excel/word…ori pe hârtie, și multe alte facilități despre care nu vă mai spun, pentru că prefer să le vedeți cu ochii voștri. 

  1.  Ce i-ați sfătui pe ceilalți contabili care își doresc să-și dezvolte businessul?

Orice business care se dorește a fi sănătos trebuie dezvoltat din mai multe aspecte.

Cele mai importante 5 perspective sunt: mentalitatea, investițiile, branding-ul, marketing-ul, angajații. Dacă acestea din urmă sunt îndeplinite (nu neapărat în ordinea prezentată de mine), restul vine de la sine. Fără o atenție deosebită la cele 5 amintite mai devreme, un business nu are cum să se dezvolte.